ویژگیهای یک مقاله خوب

چگونه می‌توانیم یک مقاله خوب بنویسیم؟ آیا نوشتن مطلبی که از یک ساختار مناسب بهره می‌برد و با محوریت ایده‌های درست و مناسبی  به رشته تحریر درآمده دشوار است؟ حتی اگر هم دشوار باشد، بدون شک هیچ چیزی با تلاش غیرممکن نیست. این مطلب، یک متن کوتاه است که اصول نوشتن یک مقاله خوب را به شما می‌آموزد.

 

ویژگی‌های یک مقاله خوب

به طور کلی، یک مقاله خوب از ویژگی‌های زیر بهره می‌برد:

  • ایده خوب
  • سازمان‌دهی خوب
  • مثال‌های واضح
  • واژگان مناسب
  • دستور زبان مناسب

برای نوشتن ابتدا باید ترس را کنار بگذارید و بعد به خاطر داشته باشید که همیشه یک مقاله خوب با ایده‌های خوب آغاز می‌شود. اگر در مورد چیزهایی که برایتان واقعاً اهمیت دارد بنویسید، بهتر خواهید نوشت. اگر در مورد چیزهایی بنویسید که برای آن‌ها اهمیت خاصی قائل نیستید، انگیزه خاص و ایده قابل توجهی هم برای نوشتن آن نخواهید داشت. در عین حال، حتی اگر موضوع مورد نظر تحمیلی یا جزو تکالیفتان باشد، با کمی تفکر می‌توانید قسمت‌هایی از موضوع که برایتان جالب‌تر و مهم‌تر است را پیدا کنید.

بعد از اینکه یک ایده خوب پیدا کردید، قدم بعدی سازمان‌دهی است. قبل از شروع کار به نوشته خودتان فکر کنید و یک کلیت یا خلاصه‌ای از آن را در ذهنتان شکل بدهید. حتی بهتر است که چارچوب کلی آن را به روی کاغذ بیاورید؛ مثلاً مشخص کنید که در پاراگراف مقدمه به چه مواردی خواهید پرداخت و موضوع هر یک از پاراگراف‌های بعدی چه خواهد بود.

دقت کنید که پاراگراف مقدمه نقش مهمی در جلب نظر مخاطب دارد. برای نوشتن یک پاراگراف مقدماتی خوب باید بدانید که مهم‌ترین نکات نوشته شما چه مواردی هستند و کلیتی از موضوع را ارائه بدهید. برای یک مقاله کوتاه می‌توانید ۴-۲ نکته در نظر بگیرید و برای هر کدام یک پاراگراف اختصاص دهید. اطمینان پیدا کنید که این موارد با همدیگر تناسب دارند و همگی به موضوع شما مربوط می‌شوند. در قسمت مقدمه می‌توانید توضیح دهید که این نکات چطور به هم مربوطند و چرا مهم هستند.

برای اینکه یک مقاله خوب و قابل قبول داشته باشید باید توضیحات شما جامع و مانع باشد؛ بنابراین لازم است که در پاراگراف‌های میانی مختصر و دقیق بنویسید و با ذکر جزئیات مثال بزنید و فقط به نکات کلی اکتفا نکنید. اگر می‌توانید مطلبی یکسان را با کلمات کمتر بیان کنید این کار را بکنید. خیلی از نویسندگان فکر می‌کنند که استفاده زیاد از واژه‌های سنگین و شروع هر جمله با یک عبارت دستوری پیچیده باعث می‌شود که نوشته آن‌ها بهتر به نظر برسد. در واقع این کار باعث می‌شود که نوشته برای خواندن سخت‌تر شود؛ بنابراین به جای تلاش برای گره انداختن در کار خواننده، با استفاده از واژگان و ساختارهای سبک‌تر، حسن نیت خود را نشان بدهید و هر جا که امکان دارد با ارائه مثال‌های مناسب مطالعه مقاله خود را لذت‌بخش‌تر کنید.

در عین حال دقت داشته باشید که برای هر مطلب و مقاله با توجه به مخاطب هدف آن باید از لحن و سبک متفاوتی استفاده کنید.به عنوان نمونه، واضح است که یک متن دانشگاهی با متنی که برای یک سایت سرگرمی نوشته می‌شود متفاوت خواهد بود.

پس از اتمام مقاله، متن خود را بازخوانی کنید؛ اما در ارائه یا انتشار آن عجله نداشته باشید. بهتر است که یکی دو روز صبر کنید و یک بازخوانی دیگر هم انجام بدهید و حتی از یکی از اطرافیان یا دوستان خود بخواهید که آن را بخواند. به احتمال قریب به یقین از این طریق مشکلات و ایرادهایی آشکار خواهد شد که متوجه آن‌ها نشده بودید.

پس از بازخوانی مجدد، می‌توانید با خیال آسوده یک مقاله خوب و حتی عالی را به مرجع مورد نظر تحویل بدهید.

 

نظر شما چیست؟ آیا نکات بالا را رعایت می‌کنید؟ خودتان شیوه خاصی دارید؟ لطفاً  ایده‌ها و دیدگاه‌های خود را با ما در میان بگذارید.

این مطلب، پیشتر در سایتهای مدرسان معتمد، ویدیوکارد و باشگاه زبان منتشر شده که همگی متعلق به مالک همین وبسایت بوده‌اند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
فهرست