کودک دوزبانه: مهم ترین مزایای یادگیری زبان در کودکی

چه امیدوار هستید که کودکتان در آینده با مراوده با کشورهای خارجی بتواند بیشتر پیشرفت کند، یا اینکه دوست دارید که به‌راحتی بتواند کارتون‌های مورد علاقه خودش را به زبان اصلی درک کند، در هر صورت افزودن یک زبان خارجی به زندگی روزمره کودک دلبندتان می‌تواند با تبدیل وی به یک کودک دوزبانه، مزیت‌های شناختی و اجتماعی متعدد و ارزشمندی را برای وی در پی داشته باشد.

مزایای یادگیری زبان در کودکی

یادگیری زبان در سنین پایین می‌تواند مزایای چشمگیر و قابل توجهی داشته باشد. حتی کودکان نوپا نیز می‌توانند یادگیری یک زبان خارجی را آغاز کنند و از مزایای آن بهره‌مند شوند. پاتریشا کول، مدیر موسسه علوم یادگیری و ذهنی در دانشگاه واشنگتن در مقاله مشهور خود با عنوان «یادگیری زبان در کودکی: شکستن رمز تکلم» نشان می‌دهد که یک سن حیاتی برای یادگیری زبان وجود دارد.

کودکان تا سن هفت سالگی این توان را دارند که به‌آسانی در یک زبان خارجی مهارت پیدا کنند؛ با این حال، اولین دوره حیاتی توسعه زبانی بین شش و ۱۲ ماهگی اتفاق می‌افتد. کودکان در این دوره صداهایی که در اطراف می‌شنوند را جذب می‌کنند و تمایز بین واج‌های مختلف (واحدهای سمعی زبان) را یاد می‌گیرند؛ به‌عنوان‌مثال، می‌توانند تفاوت بین صدای «س» و «ش» را تشخیص بدهند. شما با قرار دادن کودک در معرض یک زبان دیگر در این سن، می‌توانید به مغز کودک توانایی تشخیص صداهایی از زبان را بیاموزید که فراگیران آن زبان همیشه در درک یا تولید آن صداها با مشکل روبرو هستند (مانند صدای ð انگلیسی که چیزی مشابه ذ عربی است برای پارسی‌زبانان).

قرار گرفتن کودک در معرض یک زبان خارجی در سنین پایین مزایای بی‌شماری دارد که از آن میان، می‌توان به رشد توانایی حل مسئله و مهارت‌های تفکر انتقادی، و همچنین رشد ذهنی سریع‌تر در سنین پایین اشاره کرد. در ادامه به شرح مزایای یادگیری زبان برای اطفال و کودکان خواهیم پرداخت.

تقویت خلاقیت و مهارت‌های حل مسئله

مطالعات نشان می‌دهند که کودکانی که در معرض یک زبان دوم قرار می‌گیرند، در خلاقیت و حل مسئله عملکرد به‌مراتب بهتری دارند. دکتر کینگ و دکتر مَکی در کتاب خود با عنوان «مزیت دوزبانه بودن: چرا، کِی و چگونه یک زبان دوم را به کودک مان بیاموزیم» مثالی را ذکر می‌کنند که نشان می‌دهد که چگونه کودکان دوزبانه از نظر خلاقیت بر کودکان معمولی برتری دارند. اگر از کودکان بپرسید «به چند روش می‌توانید از یک بطری آب خالی استفاده کنید؟»، احتمال اینکه یک کودک دوزبانه پاسخ‌های متعددی را ارائه کند بیشتر است؛ به‌عنوان‌مثال، «آن را پر می‌کنیم و به‌عنوان نگهدارنده کاغذ استفاده می‌کنیم.» علت چنین واقعیتی این است که کودکانی که در معرض یک زبان دیگر قرار می‌گیرند، ذهن انعطاف‌پذیرتری دارند.

رشد ذهنی سریع‌تر

یادگیری یک زبان دیگر می‌تواند به کودکان کمک کند تا نسبت به همتایان تک‌زبانه خود رشد ذهنی سریع‌تری داشته باشند. ترِس سالیوان، مدیر «شبکه ملی یادگیری زبان در کودکی» در مصاحبه‌ای در وبسایت انجمن آمریکایی تدریس زبان های خارجی توضیح می‌دهد که یادگیری یک زبان خارجی می‌تواند به کودک کمک کند تا مفهوم بقای شیء (object permanence یا بقای شیء به این مفهوم اشاره دارد که کودک درک کند که اشیا پس از اینکه از معرض دید او خارج می‌شوند، باز هم وجود دارند) را تقریباً هشت ماه زودتر از سن معمول درک کند. مفهوم بقای شیء یک نقطه عطف اساسی در رشد شناختی کودک محسوب می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند که کودکانی که در معرض یک زبان دوم قرار می‌گیرند، زودتر به این مرحله مهم شناختی می‌رسند؛ شاید به این علت که در معرض این ایده قرار می‌گیرند که یک شیء می‌تواند نام‌های متفاوتی داشته باشد.

پس از آنکه تصمیم گرفتید که واقعاً می‌خواهید یک زبان خارجی را به زندگی کودک خود وارد کنید و یک کودک دوزبانه یا حتی چندزبانه داشته باشید، استراتژی‌های متنوعی وجود دارند که می‌توانید به آنها متوسل شوید. ما در مطالب آینده خود به کاربردی‌ترین استراتژی‌های آموزش زبان انگلیسی برای نوزادان و کودکان اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

این مطلب، پیشتر در سایتهای مدرسان معتمد، ویدیوکارد و باشگاه زبان منتشر شده که همگی متعلق به مالک همین وبسایت بوده‌اند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
فهرست